Uitslagen 2024

Vastenburg, Koster en Futselaar bij NK halve marathon in Nijmegen

Nijmegen – De 6e Alfa Laval Stevensloop is zondag 20 maart het decor van het NK halve marathon. Zowel bij de vrouwen als de mannen wordt een mooie strijd verwacht. Bij de vrouwen komen twee Olympiërs aan de start: Jip Vastenburg en halve marathon debutante Maureen Koster. Zij krijgen concurrentie van een aantal sterke loopsters, waaronder Ruth van der Meijden. Bij de mannen is Frank Futselaar de snelste man op de startlijst. Naast de Arnhemmer komen er nog vijf mannen uit de top tien van de Nederlandse halve marathon ranglijst van afgelopen jaar aan de start.

Zes vrouwen met een record van 1:13 of sneller

Jip Vastenburg voert het veld aan bij de vrouwen met haar persoonlijk record van 1:11:04. Vastenburg nam in 2016 deel aan de Olympische 10.000 meter en focuste zich daarna op de marathon. Na haar Nederlandse titel eind 2021 op de cross is het pas de tweede keer in twee jaar tijd dat de in Engeland trainende atlete in Nederland aan de start komt.

Koster deed in 2016 op de Olympische Spelen mee aan de 1500 meter. De 29-jarige hardloopster maakt in Nijmegen haar debuut op de halve marathon. Eerder liep ze al wel een 20 kilometer in 1:07:53. Naast Koster zijn er meer gegadigden voor het NK-podium. Uit de regio doen Anne Luijten (Arnhem) en Ruth van der Meijden (Groesbeek) mee. Luijten maakt haar debuut, Van der Meijden liep in 2016 al 1:13:01. Ook Marcella Herzog, Tirza van der Wolf en Ineke van Koldam liepen eerder 1:13 en staan aan de start. Jacelyn Gruppen heeft een beste tijd van 1:12:39 achter haar naam staan en gaat ook de strijd aan bij de Alfa Laval Stevensloop.

Zes mannen uit de top tien van 2021

Bij de mannen komen zes mannen uit de top tien van de Nederlandse halve marathon ranglijst van 2021 naar Nijmegen. Futselaar liep vorig jaar 1:02:46 en is daarmee de NK-deelnemer met het snelste persoonlijke record. Hij kan tegenstand verwachten van de vijf andere mannen uit de top tien van 2021: Luuk Maas (1:03:31), Lucas Nieuweboer (1:04:44), Daan Reintjes (1:04:45), Rick Goethals (1:04:59) en Manuel de Backer (1:05:20).

Ook Mohamed Ali (persoonlijk record 1:03:09), Ronald Schöer, Gert-Jan Wassink en Joeri Wolf doen mee aan het NK halve marathon. Verschillende nationale toplopers, waaronder Bas van Hooren, Maikel Peeman en Niek Blikslager maken hun debuut op de halve marathon. Hiermee is het NK in de breedte sterk bezet. Naast het uitgebreide Nederlandse topveld strijdt de Zuid-Afrikaan Adam Lipschitz (persoonlijk record 1:01:31) mee om de algemene overwinning.

Alfa Laval Stevensloop

De 6e Alfa Laval Stevensloop is het eerste evenement van de Stichting Zevenheuvelenloop in ruim twee jaar dat door kan gaan. In 2020 werd de Alfa Laval Stevensloop ruim een week van tevoren afgelast vanwege het coronavirus. Zowel in 2020 als in 2021 zou het NK halve marathon ook bij de Nijmeegse stadsloop hebben plaatsgevonden. Ook de NN Zevenheuvelenloop werd twee jaar op rij afgelast. Voor zaterdag 19 en zondag 20 maart is er eindelijk weer groen licht. Op zaterdagavond lopen de deelnemers aan de Stevens Stadscross kriskras door de Nijmeegse binnenstad over kasseien, hellingen, trappen en dwars door bijzondere gebouwen, parken en een concert van de X Raiders. Op zondag komen duizenden lopers aan de start van de 5 kilometer, 10 kilometer en halve marathon bij de Alfa Laval Stevensloop.

Inschrijven

De inschrijving voor het NK halve marathon is nog geopend tot en met zondag 6 maart. Inschrijven voor de 5 kilometer, 10 kilometer en recreatieve halve marathon kan nog tot en met woensdag 9 maart via www.alfalavalstevensloop.nl.