Uitslagen 2024

DUURZAAMHEID VOOROP, ALTIJD.

De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert haar evenementen (de Alfa Laval Stevensloop, Zevenheuvelentrail, Zevenheuvelen Wintertrail en de NN Zevenheuvelenloop) op een zo duurzaam mogelijke wijze. Als organisator van grootschalige events voelen we ons verantwoordelijk voor de impact die dergelijke events hebben op onze leefomgeving. We kijken daarom iedere editie weer, samen met onze stakeholders, op welke vlakken we nog stappen kunnen maken. Daarvoor halen we onder andere inspiratie uit het ‘Cradle to Cradle’ gedachtegoed van McDonough & Braungart. Elk aspect van het evenement, van afval tot klokauto wordt onder het vergrootglas gelegd en geanalyseerd.

Wij stimuleren het gebruik van openbaar vervoer

Kom met de trein, bus of fiets - tenzij het écht niet anders kan. Omdat vervoersbewegingen een belangrijke factor zijn als het gaat om de impact van onze evenementen, stimuleren we te allen tijde het gebruik van openbaar vervoer. 

Tot afgelopen editie boden we als organisatie bijvoorbeeld voordelige treinkaartjes aan in samenwerking met de NS, en hanteerden we een Eigen vervoerstoeslag. Jaarlijks maakten zo´n 15.000 deelnemers gebruik van het voordelige treinarrangement. Vanaf 2022 heeft de NS helaas besloten dergelijke tickets niet meer aan te bieden. Wel zijn er nog verschillende bestaande voordeeltickets vanuit de NS waarmee je voordelig in Nijmegen komt. 

Ook is een samenwerking aangegaan om busvervoer bij deelnemers en toeschouwers naar de evenementen te stimuleren. Maar er is meer milieuwinst te halen uit het vervoer: zo wordt de pers bijvoorbeeld op elektrische motoren rondgereden en is ook de klokauto een elektrische auto.

Producten

Op het gebied van de verschillende producten die bij onze evenementen komen kijken is eveneens continu milieuwinst te boeken. Als organisatie stellen we onszelf hierbij steeds weer de volgende vragen: wat hebben we werkelijk nodig? Kan het ook anders? Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om de medailles niet meer aan alle lopers uit te delen, om grondstoffen te besparen. Lopers betalen vandaag de dag minder inschrijfgeld indien ze geen medaille willen. Daarnaast worden de medailles tegenwoordig van aardappelzetmeel gemaakt, wat het een stuk duurzamer maakt dan het klassieke edelmetaal.

Verder gebruiken we geen wegwerpbekers meer. Bij de drankposten onderweg krijgen de lopers water en sportdrank aangereikt in rPET bekers. Deze bekers zijn weer te recyclen tot nieuwe bekers.

Ecologische catering

De catering van de honderden vrijwilligers en gasten was al jaren voor een groot deel van ecologische kwaliteit. Dit is uitgebreid: meer lokaal geproduceerd en seizoensproducten, ook de catering voor enkele duizenden bedrijvenlopers.

Afval

Afval wordt voortaan zo veel mogelijk voorkomen en zo duurzaam mogelijk verwerkt. Speciale aandacht is er voor de kleding die deelnemers vlak voor de start uittrekken en achterlaten. Achtergebleven kleding wordt verzameld en Stichting Surya Project zorgt dat de kleding weer wordt hergebruikt. Ook is er aandacht voor het zo duurzaam mogelijk omgaan met de drinkbekertjes voor de drank onderweg.

Wij denken hiermee als Stichting Zevenheuvelenloop op de goede duurzame weg te zijn, maar we zijn ons er van bewust dat het altijd beter kan. Heb je tips voor verdere verduurzaming? Mail dan naar info@zevenheuvelenloop.nl

Historie

Onze duurzame denkwijze leefde al begin jaren ’90. Toen bood de organisatie voor het eerst een voordelig treinkaartje aan voor de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop. Om het treinvervoer te stimuleren werd zelfs de start en finish verplaatst naar een locatie dichterbij het treinstation en de Eigen vervoerstoeslag ingevoerd.

In 2008 vierde de Stichting Zevenheuvelenloop haar 25-jarig jubileum. De jubileumeditie van de Zevenheuvelenloop werd door de organisatie aangegrepen om de ambitieuze slogan ‘De Zevenheuvelenloop wordt het meest duurzame loopevenement van Nederland’ waar te maken.

In het jubileumjaar werd er een flinke stap voorwaarts gezet. De eerste stappen waren het schrappen van de papieren brochure (oplage 180.000) en de 25.000 goodiebags na afloop. De katoenen T-shirts waren van ecologisch katoen (nu van gerecyclede grondstoffen), de catering was geheel biologisch, er werd gebruik gemaakt van milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het afval werd meer dan ooit gescheiden aan de afvaldienst aangeleverd. Dit beleid wordt nog steeds gehanteerd en is ook doorgevoerd bij de Stevensloop en de Marikenloop.

Van 2012-2021 werkten we als stichting met een Eigen vervoerstoeslag. Iedereen die niet met de trein kwam, niet in de regio Nijmegen woonde en niet in het bezit was van een NS- of OV-jaarkaart, betaalde een Eigen-vervoerstoeslag van € 5,- bij de evenementen. Deze toeslag was bedoeld om het reizen per openbaar vervoer te stimuleren. Met de opbrengst van de Eigen vervoerstoeslag is geïnvesteerd in duurzame projecten. Zo is geïnvesteerd in windmolens en is een bijdrage geleverd om zonnepanelen bij Meander Vrije School voor basisonderwijs te realiseren. In latere jaren werd de EV-toeslag beschikbaar gesteld aan Natuurmonumenten.

Wij denken hiermee als Stichting Zevenheuvelenloop op de goede duurzame weg te zijn, maar we zijn ons er van bewust dat het altijd beter kan. Heb je tips voor verdere verduurzaming? Mail dan naar info@stevensloop.nl