Uitslagen 2024

Abdirahman Mohamed verdedigt titel Alfa Laval Stevensloop

Nijmegen – De winnaars van de 10 kilometer en halve marathon van de Alfa Laval Stevensloop in 2022 nemen het volgende week zondag tegen elkaar op. Abdirahman Mohamed en Luuk Maas treffen elkaar op de 10 kilometer bij de Nijmeegse stadsloop. Op deze afstand starten ook nationale toppers Yorben Ruiter en Daan Reintjes. Bij de vrouwen zijn de bekendste namen die van Irene van Lieshout en Ruth van der Meijden. Ook op de 5 kilometer en halve marathon staan enkele nationale toplopers aan de start.

Strijd tussen voormalig trainingsmaatjes

Luuk Maas kende vorig jaar een succesvol voorjaar met twee Nederlandse titels. In twee maanden tijd won hij zowel het NK 10 kilometer als het NK halve marathon. Dat laatste deed hij in Nijmegen bij de Alfa Laval Stevensloop in een parcoursrecord van 1:03:54. Ook Abdirahman Mohamed liep vorig jaar een parcoursrecord, maar dan op de 10 kilometer: 29:43. Dit was de opmaat naar een sterk baanseizoen voor de atleet van Team Zevenheuvelen. De 21-jarige Nijmegenaar liep onder de 14 minuten op de 5000 meter en haalde zilver op die afstand op het NK. Bij de Alfa Laval Stevensloop nemen ex-trainingsmaatjes Maas en Mohamed het tegen elkaar op de 10 kilometer.

Wereldrecord voor dove atleten

Aan deze 10 kilometer doen ook verschillende andere nationale topatleten mee. Yorben Ruiter heeft van de deelnemers het snelste persoonlijk record achter zijn naam: 28:51. Dit liep hij twee jaar geleden op de atletiekbaan. In november kwam de atleet uit Heelsum met 44:35 sterk voor de dag bij de NN Zevenheuvelenloop. Daan Reintjes (45:17) en Ralph van Houwelingen (45:50) liepen bij de Nijmeegse najaarsklassieker ook snelle tijden en komen zondag 19 maart weer aan de start in Nijmegen. Van Houwelingen liep recent met 29:38 het wereldrecord voor dove atleten. Ook zijn tijd van de NN Zevenheuvelenloop was een wereldrecord voor doven. Niek Blikslager liep ook al eens onder de 30 minuten (29:52) en doet ook mee.

Vrouwen 10 kilometer

Bij de vrouwen zijn Ruth van der Meijden en Irene van Lieshout de twee favorieten voor de winst. Van Lieshout werd vorig jaar nog tweede op de tien kilometer in een persoonlijk record van 33:17. Bij de eerste editie in 2015 won ze de 5 kilometer. Ook Ruth van der Meijden wist al eens te winnen op de Nijmeegse Grote Markt. In 2017 kroonde zij zich bij de Alfa Laval Stevensloop tot Nederlands kampioene op de halve marathon. Op de 10 kilometer heeft de Groesbeekse exact dezelfde snelste tijd achter haar naam staan als Van Lieshout. Andere snelle deelneemster aan de start van de 10 kilometer zijn Imme Lammertink uit Nijmegen (36:24) en Jolien de Waard (17:12 op de 5000 meter).

5 kilometer en halve marathon

Op de 5 kilometer gaat Tom de Gelder in de herkansing voor zijn verloren eindsprint van vorig jaar. De winnaar van 2022, Milan van der Meer, doet niet mee.  Zijn teamgenoten Levi Janssen, Marco Otten, Martijn Wijnhoven en Ties van den Hurk van Team Zevenheuvelen wel. Ook Arne van der Linde, recent elfde op het NK Cross en Kamiel Jacobs (dertiende NK Cross) gaan de strijd aan op de kortste afstand.

Bij de vrouwen staat Famke Heinst, winnares van 2022 en parcoursrecordhoudster (16:20) aan de start. Jonge talenten Tess van Randtwijk en Vera Toet doen ook mee voor het podium.

Op de halve marathon starten twee snelle Duitse atleten: Dominik Fabianowski (1:06:30) en Marc-André Ocklenburg (1:07:28). Nijmegenaar en trainer van de jeugd van Team Zevenheuvelen Niels Theloosen, Luc Schout, triatleet Mathijs Weijkamp en voormalig 400 meter toploper en inmiddels Iron Man atleet Olaf van den Bergh zijn andere bekende namen bij de halve marathon. Bij de vrouwen is Saskia Weinans favoriet voor de overwinning.

2022_Stevensloop_HR-1104.jpg